Upplåtelseformer

Det finns olika upplåtelseformer för boende. Dessa är hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt.

Hyresrätt
Hyresrätt innebär att man hyr en lägenhet av en hyresvärd. Oftast är det ett företag man hyr lägenheten av och då agerar företaget som hyresvärd och personen som ska hyra bostaden, som hyresgäst. Fördelen med hyresrätter är att när något ska fixas som har gått sönder eller måste bytas ut (exempelvis handfat eller mögel i badrummet som gör att kaklet senare måste bytas)  är det hyresvärden som är skyldig att fixa det. Man kan antingen bo i ett förstahandskontrakt eller hyra i andra hand.

  • Första hand
    Att bo i första hand innebär att man hyr från ett företag (hyresvärd) utan någon mellanhand. Då bor man i lägenheten på obestämd tid men har en uppsägningstid på tre månader om man väljer att flytta. Vill man renovera en lägenhet (förstahandskontrakt) måste man först be om lov från hyresvärden.
  • Andra hand
    Att bo i andra hand innebär att den som har ett förstahandskontrakt hyr ut sin lägenhet till en annan person i andra hand. Det är dock inte varje lägenhet (förstahandskontrakt) som går att hyra ut i andra hand. Detta bestäms av hyresvärden och går oftast att läsa i lägenhetskontraktet. Hur länge man får bo i en lägenhet i andra hand bestämmer den som hyr i första hand. Man kan antingen ha en muntlig överenskommelse eller upprätta ett kontrakt mellan de två parterna.

Bostadsrätt
Att bo i en bostadsrätt betyder att man har köpt en lägenhet. Man har köpt en del i en förening, som är fastighetsägare i detta fall. Skillnaden mellan en hyresrätt och en bostadsrätt är att man i en bostadsrätt inte behöver be om lov för renovering. Bor man i en bostadsrätt är man medlem i föreningen som sålt lägenheten till en och man måste betala en avgift varje månad.

Äganderätt
Äganderätt betyder att man äger sin bostad. Denna upplåtelseform finns oftast vid köp av hus, radhus eller villor där man även köper tomten. Man har i en äganderätt själv ansvar över sin bostad och bestämmer själv om vad man vill göra med huset och tomten.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *